Ronde van de Kerspelen

 

Op zaterdag 13 juni ging precies om 5:00 uur de wekker in huize Smits.  En exact 45 minuten en 1 bak sterke koffie later vertrok Joop om Aimee op te halen en richting Drogeham te rijden voor de Ronde van de Kerspelen. Met onze Noord-Hollandse combinatieploeg stonden er 7 dames aan de start: Melissa, Marjolein, Natalie, Femke, Tessa, Pernilla en Joanne.

Om 7:30 was de ploegleiders vergadering met de gebruikelijke discussies over zaken die vaak niet direct over de wedstrijd gaan of voorstellen voor reglementaire wijzigingen die op dat moment niet gehonoreerd kunnen worden. Er was in ieder geval genoeg tijd voor Aimee om zich weer even de vaktaal tot zich nemen.

Zoals ‘barrage’ dat betekent dat de ploegleiders auto’s tussen twee pelotons uit moeten als de onderlinge afstand tussen die pelotons te klein wordt. En ‘fourage’, de plek waar de rensters langs het parcours verzorgt mogen worden. Het lijkt wel een concours hippique.

Ondertussen stonden de carbon rossen keurig gepoetst, de hoeven uitgekrabd en de manen ingevlochten, klaar voor de start.

 

De koers: Natalie miste helaas snelheid en moest al vrij snel lossen. Maar met wat extra trainingstijd en regelmatig eens flink rammen op de mtb gaat dit zeker goed komen.

Na zo n 20 km moest een grote groep het peloton laten gaan. In deze groep zat Marjolein die in deze groep gelukkig wel in koers mocht blijven. Het peloton brak vervolgens in twee stukken, en wat bleek, al onze bikkels zaten, op Pernilla na, in deze tweede groep. Teleurstelling in de ploegleidersauto. ‘Zijn we daar zo vroeg voor opgestaan?!’ Chef de equipe, oma Van Neck (oma van Melissa en trouwe trainer/supporter, red.) zat al een straftrainingsprogramna op te stellen op de achterbank. Dat hadden ze in de koers door want Femke zat zo op kop te sleuren dat na 25 km het praktijkvoorbeeld van ‘de barrage’ volgde: de ploegleiders auto’s moesten tussen de twee groepen uit en onze bikkels sloten met nog 15 km te gaan weer aan bij het eerste peloton.

Er was een kopgroep van 4 ontstaan en de rest spurte voor de 5e plaats. Eva Buurman, onze trainee van vorig jaar, werd knap 7e en Tessa blijkt elke koers goed voor punten. Nu 18e. Pernilla en Melissa spurten naast elkaar naar de 34e en 35e plaats. ‘Dat moet echt beter Melissa’ , aldus oma Van Neck. Femke werd 46e, Joanne 57e en Marjolein 72e van de in totaal 120 rensters.

Uiteindelijk toch een zeer tevreden staf in de auto. Op naar dinsdag in Noordwijk!

joa