U6 Cycle Tour – Zweden

 

Op zaterdag 4 juli was het dan zover, we vertrokken met twee overvol geladen auto’s naar Zweden voor een 6-daagse etappe koers. Dit jaar een erg divers team met 2 rensters van HRTC Hoorn, 2 rensters uit Australië, 1 renster van WV Breda en ik dan van Ulysses. Ook de begeleiding ontbrak dit jaar niet. Moeder en broer van één van de Hoornse dames waren mee en Harrie, mechanieker bij WV Breda, zag een sportief tripje naar Zweden dit jaar wel zitten.

Zoals voorgaande jaren kozen we ervoor om weer met de boot de overtocht te maken van Travemunde (DE) naar Malmö (S). Tijdens de overtocht ’s nachts lekker slapen in de cabine en bij het ontwaken varen we Zweden binnen, kortom I-DE-AAL! Nu nog ongeveer 3.5 uur rijden tot de bestemming, Tidaholm.

We overnachtten (ook als voorgaande jaren) weer in een schooltje. Bij aankomst was het direct uitladen, omkleden en fietsen! Het pittige parcours moest immers verkend worden voor de proloog van maandag..

 

Etappe 1: Länsförsäkringer Tempo (Proloog)

Dit keer had ik mijn tijdrit monster meegenomen, om hopelijk zo een snellere tijd neer te zetten. Het af te leggen parcours was eigenlijk simpel, 900m rechtuit, een u-turn, 900m terug, de bocht om, 500 meter klimmen (!!!) en dan nog eens 500m vals plat rechtdoor.

Ik kan er eigenlijk maar 1 ding over zeggen, dat deed zeer! Sjonge jonge!

De weersomstandigheden waren dit jaar iets nadeliger (wind en regen) dus uiteindelijk kwam ik MET tijdritfiets op ongeveer dezelfde tijd uit als vorig jaar.

Resultaat 76e van de 87 gestarte dames

FB_IMG_1436771739067

 

Etappe 2: Racerdepån Linje (84 km)

Vandaag stonden er 4 ronden van 21km op het program. Een leuke uitdagende ronde, dat wel.

Maar zoals velen van jullie wel zullen weten ben ik niet echt een klim geit.. Op ongeveer de helft van het parcours zat een grevel strook, waarvan het eerste gedeelte omhoog. Ik heb echt mijn best gedaan, eerlijk waar.. Maar helaas moest ik toch echt lossen op het klimmetje.

Je kon duidelijk merken dat iedere ploegleider tegen zijn renster had gezegd goed voorin te zitten als je aan de klim begint. Het was een beetje chaotisch voorin en moeilijk om nog goed naar voren te kunnen rijden. Uiteindelijk nog wat andere geloste renster opgepikt en doorgereden.

Resultaat 70e

FB_IMG_1436550139853

 

Etappe 3: COOP Extra Linje (93km, 3x31km)

Vandaag kan ik het beste omschrijven als een waterballet.. Wat heeft het hard geregend zeg voor en tijdens de koers!! Ik was al helemaal doorweekt en toen moest er nog gestart worden.

De eerste helft van de ronde is eigenlijk alleen maar naar beneden dus dat was wel even opletten geblazen wegens de vele regen en gladheid. Gelukkig kon je merken in het peloton dat iedereen wat verantwoorder reed en mekaar de ruimte gaf, geen gedrang..

We waren nog geen 10 km op weg en we moesten met het hele peloton een noodstop maken want in de groep van de jongens die voor ons zijn gestart was er een flinke valpartij gebeurd dus we hadden even een opstopping. Na 10 minuten stil te hebben gestaan en lekker afgekoeld te zijn in de stromende regen vervolgden we geneutraliseerd de wedstrijd weer.

We waren nog niet vrijgegeven en we stonden weer stil! De volgende valpartij bij de jongens! Wij weer bibberen met zijn allen.

Na nog eens 10 minuten gingen we nu echt verder. Het parcours was goed te doen, ik zat lekker in het peloton zonder al te veel moeite. Maar toen.. op 28km begon de ellende weer. Vooral het eerste stukje van deze klim is lastig, maar het werd me helemaal lastig gemaakt toen er een valpartij gebeurde in de bocht voor de klim. Aan weerszijden van de weg lagen er 2 dames dus het was lastig om er goed voorbij te kunnen. Ik had nu 2 opties.. of het gat dichtrijden met het peloton en al half leeg aan de klim beginnen, of mijn krachten sparen om zo goed mogelijk de klim te overleven en dan een achtervolging inzetten in de afdaling. Het is optie 2 geworden. Het klimmen ging nog best goed, alleen ik ben nooit meer terug gekomen bij het peloton helaas. Ook nu weer wat mensen opgepikt waarmee ik samen verder gereden ben.

Resultaat 70e

FB_IMG_1436771841480

 

Etappe 4: Lindströms Bil GP (Criterium)

Eigenlijk best een lachertje, een criterium van 30 km! Wij doen hier het dubbele in Nederland! Maar ja, daar ben ik weer met mijn grote mond, maar werd wel weer gelost.. Ook vandaag was het weer een regenachtige dag met maar 13 graden! Ongelofelijk als je nagaat dat het vorig jaar 38 graden was en dat het criterium eindigde met afkoeling in de fontein!

Het ging vanaf de start gelijk hard! Het vervelende is dat de Zweedse dames veel banger zijn in de bochten waardoor er gaten ontstaan die weer dichtgereden moeten worden. Maar je raadt het al, dat gebeurd op een gegeven moment ook niet meer. Dit was ook mijn pech en ik verloor het contact met het peloton. Uiteraard ben ik wel door blijven gassen en heb uiteindelijk gefietst voor een 65e plaats.

 

Etappe 5: Trimtex Linje (64km)

Vandaag lag de start 8 km buiten het dorp. Er stonde 2 ronden van 32 km op het programma.

Ook dit was weer een zeer uitdagende ronde. Vooral ook weer voor mij als anti-klim geit, want er zat een lange klim in op ongeveer 18km.

Laten we beginnen bij de start want dat is er ook 1 apart. We begonnen geneutraliseerd aan de koers, maar direct heuvelop! Ik zat er nog bij boven op, maar puur omdat de neutralisatie niet harder gaat dan 15-20 km/h haha. Vervolgens werd het positioneren en dat ging super goed!!! Ik zat lekker voor in het peloton en bleef daar ook! Het ging echt zo lekker dat ik er blij van werd. Nog blijer werd ik toen ik onze tactiek waar kon maken! Ook in deze ronde zit een grevel strook waarvan het eerste stukje omhoog is. Ook hier wilde iedereen goed vooraan zitten aan de voet van de grevel strook. Laat ik nou helemaal vooraan zitten en als 5e de strook op gaan..

Ik kon prima mee met de dames voor me, ik verliet de grevel strook ook in ongeveer 5e positie en zat dus nog steeds goed gepositioneerd. Nu volgde nog een lang stuk vrij vlak met wind mee richting de klim.. vol goede moed begon ik aan de klim, vooraan in het peloton maar geleidelijk verloor ik steeds plekjes tot ik uiteindelijk toch gelost werd. Gelukkig waren er nu een stuk meer die niet konden volgen waardoor ik na de klim weer een groepje had om nog een ronde mee te gassen. In de volgende ronde bleek wel weer dat de Zweedse dames nog steeds niet weten hoe ze waaiers moeten rijden.. heel vermoeiend pff!! Maar goed, uiteindelijk wist ik nog weg te rijden bij 2 dames in de afdaling om nog een paar plekjes op de schuiven in de uitslag, als is het maar voor het idee 😉

Resultaat: 64e

Facebook-20150714-063435 (1)

 

Etappe 6: ICA Kvantum Tempo (Tijdrit)

Als afsluiter van de week werd nog een tijdrit over 14 km gereden.

Van vorig jaar kan ik me herinneren dat dat ook een pijnlijke rit is. Op de heenweg is het voornamelijk omhoog en aangezien je toch je krachten een beetje moet verdelen kan dat best lastig zijn. Het tijdritmonster werd weer klaargemaakt de avond van te voren en toch wel wat zenuwachtig vertrok ik ‘s morgens naar de start. Al gauw merkte ik dat ik iets sneller reed dan vorig jaar en dat was maar goed ook want ik zou het verschrikkelijk vinden als ik dit jaar met tijdrit fiets langzamer zou zijn dan vorig jaar zonder tijdrit fiets!

Al met al was ik erg tevreden. Ik reed 2,5km/h gemiddeld harder dan vorig jaar.

Resultaat: 58e

Het eindresultaat voor mij was een 67e plaats.

Zonder maar enige verwachting ben ik naar Zweden gegaan omdat ik niet echt fit was/ben de laatste tijd, heb zelfs in de laatste week voor Zweden nog overwogen om niet te gaan. Al met al heb ik toch een lekker gevoel aan dit weekje overgehouden. We hebben het onderling ook erg leuk gehad met elkaar en tja.. wedstrijdjes rijden blijft toch het leukst! 😉

Door Nathalie

FB_IMG_1436549976797